OSLO – Når Oslo Jazzfestival går av stabelen denne uka, får publikum sjansen til å oppleve verdensfenomenet som er gitaristen Vieux Farka Touré; live i sitt ess.
Av George Ofori
Vieux Farka Touré, en verdenskjent malisk gitarist og sanger, har ofte fått kallenavnet "Hendrix fra Sahara." De tekniske sammenligningene med en av vår tids største instrumentalister stammer fra Vieuxs bakgrunn – sønn av den legendariske musikeren Ali Farka Touré, en av de mest anerkjente afrikanske musikerne noensinne. Vieux har utviklet sin egen distinkte stil, som blander tradisjonell malisk musikk med blues, rock og andre globale påvirkninger. Hans arbeid blir hyllet for sin sjelfulle gitarspilling og rike, rytmiske komposisjoner, noe som gjør ham til en nøkkelfigur innen moderne verdensmusikk.
Cosmopolite og journalist George Ofori fikk muligheten til å snakke kort med stjernen under hans turné:
G (for intervjuer George): Hei Vieux! Jeg tror det første spørsmålet i ethvert intervju jeg gjør er, hvordan har du det? Hvordan går det nå, Vieux Farka Touré?
V (for Vieux Farka Toure): Vi sier alltid – vi prøver å gå videre. Det er vanskelig å reise hele tiden, spille hele tiden og kjøre buss overalt. Når du skal hvile, må du på turné, når du har hvile, må du jobbe. Men, du vet, det er en jobb – og jeg liker det!
G: Jeg har sett klipp fra konserter – jeg antar at energien du må føle på scenen gjør mye av innsatsen verdt det, gjør den ikke?
V: Å ja, det gjør den.
Den usannsynlige sannsynlige musikeren
G: La oss gå tilbake til ditt aller første møte med musikken. Med dine egne ord, hva trakk deg først til musikken? Og spesielt med tanke på at musikk kanskje ikke var så oppmuntret i din oppvekst, hva var det som trakk deg mot den?
V: Du vet, det er som man sier, vi vet aldri hva vi kommer til å gjøre i livet når vi er unge. Noen ganger må man bare leve livet, gjøre det man vil gjøre. Jeg har elsket musikk, vet du, siden jeg var en liten gutt.
-Men jeg visste ikke om jeg kom til å bli musiker.
Jeg trodde jeg skulle bli soldat eller noe sånt, eller kanskje surfer, sjåfør eller noe slikt. Jeg elsker slike ting, vet du. Men samtidig valgte jeg ikke å bli musiker. Jeg tror musikken valgte meg til å bli musiker.
G: Hvis du skulle beskrive for noen hvordan musikken din har utviklet seg og hvordan den låter i dag, hvordan ville du beskrevet kunsten din, uttrykket ditt til noen som er nysgjerrige på hvordan du låter?
V: Det er litt vanskelig. Jeg pleier alltid å si at jeg bare er en musiker, jeg spiller bare musikk. Men vi har denne stilen, spesielt for vår familie, Ali Farka Tourés familie. Jeg er bare i andre generasjon, og vi låter ikke helt likt, men musikken vi spiller er veldig spesiell. Når du hører en hvilken som helst sang, kan du fortelle at den kommer fra denne familien. Det er for eksempel en helt annen måte å spille gitar på, en annen måte å synge på, vet du, enn andre. Så noen ganger følger jeg bare min fars musikk. Men min musikk er…musikk, haha. Fordi hvis du liker blues, er det blues, hvis du liker jazz, er det jazz; hvis du liker rock and roll, så er det rock and roll også.
G: Det er veldig interessant det du sier der om, på den ene siden, å fortsette din fars lyd, familiens tradisjon innen musikken. Men samtidig prøver du også å utvide og utfordre musikken med din egen lyd, ditt eget tillegg for å skape ditt eget rom. Når du prøver å utvide eller utfordre musikken, hva inspirerer deg?
V: Jeg tror inspirasjonen min kommer fra overalt. Fra skogen, og vannet, når jeg reiser, når jeg ser mennesker, snakker med mennesker. Men når jeg gjør noe for å skape noe spesielt for meg, liker jeg mye tradisjonell griot-musikk. Mali er ganske stort, og Mali er veldig rikt på tradisjonell musikk. Så når jeg må jobbe, innenfor hva slags skaperverk jeg må gjøre, hører jeg bare på tradisjonell musikk. Samtidig hører jeg også på rock-and-roll, av Bryan Adams eller Phil Collins og de. Noen rappere som Jay-Z, 50 Cent, vet du. Så på en måte fanger jeg inspirasjon fra overalt og setter det sammen og ser hva som fungerer.
Litt global hjelp fra venner fra Texas
G: At du blir inspirert av litt av alt og fra alle steder, gir absolutt mening når man ser på artistene du har jobbet med. De er også ganske forskjellige og kommer fra veldig forskjellige steder. Jeg er spesielt interessert i samarbeidet ditt med en personlig favorittgruppe av meg, Khruangbin, på Ali-albumet. Hvordan kom dette samarbeidet med denne Texas-trioen til, og hvordan var det å jobbe sammen om å skape dette albumet?
V: Vi gjorde dette veldig enkelt, vet du. Når du setter sammen musikere som elsker å gjøre noe, blir det veldig enkelt. Bare la dem være i studioet, la dem være et sted, og de kommer til å skape noe veldig spesielt. Men dette albumet, jeg ville lage det fordi det er veldig spesielt for meg, om min far. I dag er det mange som ikke vet hvem Ali Farka Touré var, den yngre generasjonen – så jeg sa: "Ok, vi skal lage et album som dette" fordi vi sier at selv om kunstneren ikke er her lenger, er kunsten alltid her med oss. Ali Farka var en stor musiker fra Mali. Dette er musikken vi også kan lytte til og like. Dette albumet har mange, mange elementer. Det er tradisjonell musikk vi kan bringe, og mer moderne musikk du kan finne i USA, Frankrike, eller hvor som helst i verden, det er verdensmusikk, vet du.
G: Tok du kontakt med dem, eller tok de kontakt med deg for å få dette til?
V: Da jeg sa til manageren min at jeg ville gjøre dette, fortalte han meg at han hadde noen få artister i tankene, omtrent 15 (!) av dem, og jeg møtte Khruangbin i London. På en av deres konserter i London møtte jeg dem etter showet for å se hvordan de var. De visste ikke om vi skulle gjøre dette sammen eller ikke. Jeg trengte å vite hva slags mennesker de var, for det er veldig viktig for oss afrikanere. Hvordan folk respekterer deg betyr mye. Jeg sa: "La oss se hva det blir til" og så møttes vi kort tid etter i studio – jeg syntes de var hyggelige mennesker. Jeg sa: "Dette er et bra band, vet du, jeg trenger ikke å møte de andre [artistene]," og de gikk med på å gjøre prosjektet med meg – mye av det er improvisert.
Alle satte seg ved sine instrumenter, og vi sa: "Ok, la oss gå!" Vi ga ingen instruksjoner om at "denne musikken må være slik eller sånn." Du setter deg ned, du spiller. Vi skulle ikke gjøre det nøyaktig som Ali Farka Touré, eller gjøre det Khruangbin eller Vieux Farka Touré gjør. Vi måtte bare skape noe mellom alle disse tre.
G: Det er veldig interessant det du sier om å lage musikk der du er i "nuet". Spesielt med de mer tradisjonelle sjangrene av musikk, er det nesten som en lang jam-session, vet du, og folk tar med sine perkusjoner, sine strengeinstrumenter og alt mulig, og du prøver å føle noe sammen…
V: Fordi jeg tror musikk, hvis du alltid planlegger hvordan du vil låte om 2 eller 3 år, kommer det ikke til å være det som kommer fra hjertet ditt. Det handler om hva som kommer nå.
-Men hvis du går, setter deg ned, spiller noe, alle er sammen, boom - da skjer det.
Fra Niafunké til Norge
G: Når du kommer til Oslo, hva gleder du deg mest til, når det gjelder å bringe musikken hit?
V: Du vet, noen ganger må du ta med folk inn i det du gjør. Det kommer an på hva slags folk som kommer for å se deg. Hva slags musikk de skal ha, så vet du hva slags musikk du skal gi dem. Noen kjenner allerede til musikken min, og er villige til å gå "inn i" den når de hører den live. Når jeg holder konsert, prøver jeg fra første øyeblikk å ta med folk inn i musikken. Hvert sted vi spiller er annerledes, så du må la folk se og føle musikken på egen måte. Men veldig spent på å komme tilbake, og gjenopprette kontakten med publikum fra scenen!
G: Utmerket Vieux, takk for tiden din! Som jeg sa, jeg er en stor fan av arbeidet ditt, spesielt en stor fan av hele “Ali”-albumet. Teksturen og den organiske følelsen av alt er helt riktig. Lykke til med de kommende konsertene, og jeg gleder meg til å se deg i Oslo. Tusen takk!
V: Tusen takk, vi ses der!
—-
VIEUX FARKA TOURÉ
Oslo Jazzfestival - Cosmopolite Scene / Cosmopolite
Torsdag 15.08.2024 kl. 19:00
Line up:
Vieux Farka Toure – gitar og vokal
Adama Kone – trommer og calabash
Ousmane Dagno – ngoni
Marshall Henry – bass